Vloerverwarming
Niets is zo aangenaam als in de ochtend of avond te genieten van een heerlijk verwarmde vloer. Voorheen werd het altijd gebruikt als bijverwarming in de badkamer, tegenwoordig vindt er een opmars plaats en kiezen steeds meer mensen vloerverwarming als hun hoofdverwarming. Hier zitten namelijk meerdere voordelen aan verbonden. Wat is voor u de beste keuze, en is uw woning wel geschikt voor vloerverwarming, hier vindt u alle informatie over verwarming in uw vloer.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend diverse offertes aan (max. 5) via ons netwerk.
Hoe werkt het?
Vloerverwarming is al heel oud en werd vroeger al in de Romeinse tijd gebruikt. Met warme lucht afkomstig van een houtvuur werd een holle ruimte onder de vloer verwarmd. Tegenwoordig hebben we meerdere manieren om onze vloer te verwarmen, door middel van een elektrisch of een warm water systeem. Door middel van warmtestraling of radiatie wordt de vloer van uw woning gelijkmatig verwarmd, ook doordat de leidingen door de hele ruimte liggen, zorgt het voor een aangename temperatuur.
Op deze pagina leest u meer over de kosten voor het aanleggen van vloerverwarming.
Frezen
Bij vloerverwarming komen er leidingen onder de vloer te liggen, deze komen in het zandcement vloer van uw woning. Er moeten echter nog wel groeven gemaakt worden voor deze leidingen, dat gebeurd met een freesmachine. Met een freesmachine wordt vaak een slakkenhuispatroon gemaakt, dan wordt de warmte namelijk gelijkmatiger verdeeld over de ruimte. Dit wordt vaak door gekwalificeerde vakmannen uitgevoerd om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Zij hebben in een dag een kamer gefreesd en daar verwarmingsleidingen gelegd, moeten er echter meerdere kamers gedaan worden, dan duurt de klus uiteraard wat langer. Wilt u het liever allemaal zelf doen, dan is het verstandig om een freesmachine te huren. Let er wel op dat dit een zeer lastige klus is, en u dit beter kunt overlaten aan een professional.
Vloerverwarming leggen
U heeft twee keuzes als u vloerverwarming gaat leggen, kiest u ervoor om het als hoofdverwarming te laten fungeren, dan heeft u geen andere warmte bronnen nodig. Bij bijverwarming is dit wel noodzakelijk, dan fungeert de verwarming in de vloer als extra om bij te warmen. Er wordt steeds vaker gekozen voor vloerverwarming als hoofdverwarming, vooral bij nieuwbouwwoningen. Bij deze variant heeft u geen radiatoren meer nodig en zult u altijd genieten van warme voeten. In de oudere woningen wordt er vaak gekozen voor bijverwarming, dit omdat er al radiatoren hangen en anders de gehele vloer eruit moet om bij de ondervloer te komen om groeven te frezen. Wilt u echter een nieuwe vloer plaatsen, dan kunt u overwegen om als nog voor hoofdverwarming te kiezen.
Besparing
Niet alleen voor u en uw kinderen is het fijn, u heeft geen last meer van koude voeten en voor de kinderen is het lekker om op een verwarmde vloer te spelen. Naast dat u altijd een lekkere warme vloer heeft, is het ook goed voor uw portemonnee. Vloerverwarming is namelijk energiezuiniger dan de gebruikelijke radiatoren. Per jaar kunt u gemiddeld 180 m³ gas besparen, dat komt neer op een besparing van €117, – per jaar. Uiteraard varieert het bedrag dat u bespaart per huishouden. Het bovengenoemde bedrag is gebaseerd op een huishouden van drie personen. Bent u benieuwd hoeveel u bespaart indien u overstapt naar vloerverwarming? Neem dan gerust contact op met onze monteur. Van Vliet geeft u deskundig advies.
Storing
Er kunnen zich meerdere storingen voor doen waardoor u geen warmte meer heeft. Er is niets zo vervelend als u geen warmte meer heeft, vooral als u vloerverwarming als hoofdverwarming heeft. De meest voorkomende oorzaken als u geen warmte meer heeft zijn dat uw ketel is uitgevallen of dat de circulatiepomp niet meer draait. Is uw CV-ketel uitgevallen, dan is dit een simpele opgave om deze weer aan te zetten. Draait echter uw pomp niet, kijk dan of deze goed is aangesloten en wel een elektrische toevoer heeft. Heeft u weinig verstand van, dan is het verstandig om een monteur in te schakelen. Zij weten exact wat er aan de hand is en hebben het probleem snel voor u opgelost.
Reparatie
Er zijn een aantal storingen waardoor de verwarming niet goed meer zijn werk doet. Voor u een aantal storingen op een rij die effect hebben op de werking van uw verwarming.
Elektrische vloerverwarming
Een elektrische vloerverwarming werkt praktisch hetzelfde als een systeem dat op uw CV-ketel aangesloten wordt. Alleen wordt elektrische variant vaker gebruikt in kleinere ruimtes zoals uw slaap- of badkamer. Een elektrische vloerverwarming wordt geleverd in matjes. Deze matjes kunt u onder uw vloer plaatsen en er hoeft niet in uw vloer gefreesd worden. Het is zelfs mogelijk om ze op uw oude ondervloer te leggen waar u uw nieuwe vloer overheen legt. Vanuit veiligheidsredenen worden alle elektrische vloerverwarmingssystemen via een eigen circuit met een eigen zekering op het elektriciteitsnet van de woning aangesloten.
Voor- en nadelen
Vloerverwarming kent enkele voordelen ten opzichte van de standaard radiatoren, voor u alle voor- en nadelen op een rijtje.
Contact
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden betreffende vloerverwarming? Neem dan gerust contact met ons op. Van Vliet heeft ruime ervaring. Wij brengen u graag op de hoogte van de mogelijkheden!